Bigos Macieja K. na zimowe wieczory

W weekendy moja rodzina i ja robimy się bardzo głodni🙂 Pewnie dlatego, że jest duuużo wolnego czasu, nie ma bieganiny, leniwimy się przed trzaskającą polanami kozą kominkową i … gotujemy! Na przykład bigos, który robię wg przepisu nieodżałowanego Maciej Kuronia. Oryginalny przepis znajdziecie na jego stronie internetowej www.kuron.com.pl

Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
500 g wieprzowiny (łopatka, od szynki itp.)
500 g wołowiny bez kości
500 g gotowanej szynki lub innej wędzonki – mogą być okrawki
500 g różnej kiełbasy
12 prawdziwków suszonych
10 śliwek suszonych
2 liście laurowe,
po kilka ziaren: pieprzu ziarnistego, jałowca i ziela angielskiego
2 cebule, 1 łyżka smalcu
1 łyżeczka cukru (może być miód)
150 ml czerwonego wina
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Kapustę kiszoną kroimy i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecione jagody jałowca i gotujemy ok. 1,5 godziny. Osobno, w małej ilości wody gotujemy suszone prawdziwki. Kapelusze kroimy w paski i wraz z wywarem dolewamy do gotującej się kapusty. Przygotowujemy mięsa. Wieprzowinę i wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu na złoty kolor, podlewamy winem i kilka minut dusimy. Osobno smażymy pokrojoną szynkę i kiełbasę wraz z posiekaną cebulę. Wszystkie podsmażone mięsa, wędliny i cebulę dorzucamy do garnka, w którym gotujemy kapustę. Gotujemy jeszcze co najmniej godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy śliwki pokrojone w paseczki (jeżeli śliwki są słodkie, to możemy zrezygnować z dodawania cukru, czy też miodu), dodajemy resztę czerwonego wina. Słodzimy cukrem lub miodem. Bigos ma to do siebie, że z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany.

Polecam ten bigosik – świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory, można go pochłaniać (w umiarkowanych ilościach oczywiście🙂 ) opatulonym w ciepły kocyk na kanapie, do tego kieliszek czerwonego wytrawnego wina, ech … Idę podgrzać jeszcze troszkę, mąż na pewno też nie pogardzi …

About starastajnia


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: